Linuxta .Net Framework'ü


     İyi günler arkadaşlar. Bu ara çok yoğunum blogumla ilgilenemiyorum. Sebebi ise okulum yoğun olması okul biter bitmez stajımın başlamış olması. Uyumaya vaktim bile kalmadı.

     Hazır bir vakit bulmuşken bir çok insanın Linux'a geçmesine mani olan .net framework'ü hakkında bir bilgilendirme yazmak istedim. Aslında sanılanın aksine Linux'ta .Net ile geliştirme yapmak mümkündür. Bize bunu sağlayan ise açık kaynak olan Mono Project'tir.

     Miguel de İcaza diye girişimci bir abimiz, .Net'in Windows'tan bağımsız çalışması için 2001 yılında bir proje başlattı. Daha sonra ise Windowsun'da desteğini alan İcaza (Sadece desteklemiştir. Doğrudan bir katkı yapılmamıştır), bugün bir çok .Net yazılımcısına büyük bir nimet sunuyor. 

     Mono ile .Net ile derlenmiş uygulamaları derlemeden bile çalıştırabiliriz. Bir güzel ayrıntı ise Mono'nun, .Net'in bir kopyası olmaktan öte bir cross-platform amacı vardır. Bu ise bize bir kere geliştirdiğimiz uygulamayı her ortamda kullanabilmemize olanak sağlamaktadır. 

     Peki ya Windows Form Uygulamaları nasıl olacak diyorsanız onunda çözümü basit. Mono, Windows Form uygulamaları için Wine kullanmaktadır. 

     Son bir güzel haber daha verelim. Mono Project tamamen ücretsizdir. Open-source bir yazılımdır. C# dilinde geliştirilmiştir ve isteyen herkes destek olabilmektedir. Gittikçe büyüyen bir topluluk olan Mono Project.


MONO DEVELOP

     Mono Develop, Mono projesi kapsamında geliştirilmiş bir yazılım geliştirme platformu. 
http://www.monodevelop.com/download/  buradaki siteden sisteminize uygun olan sürümü indirip tamamen ücretsiz bir şekilde .Net projelerinizi geliştirebilirsiniz. Mono Develop'un Türkçe dil desteği de mevcut. 

     Ee .Netçiler sizi Linux bu güzel dünyasından koparmamak için büyük bir topluluk seve seve çalışıyor. Linux'a geçmekten korkmanıza gerek kalmadı. Sizde .Net platformundan kapmadan Linux'un özgürlükçü dünyasında gezebilirsiniz :)

Yorumlar