Linux'da Olması Gereken Programlar



     İyi günler arkadaşlar. Bu akşam ki yazımda bir Linux dağıtımını kurduktan sonra işimize yarayacak programların ufak bir listesini yapacağım. Ama ilk başta
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade   komutlarını bir çalıştıralım.


  • Libre Office: Microsoft Office'in açık kaynak hali olan Libre Office'in bana göre hiç bir eksiği yok. Gayet güzel çalışıyor. Microsoft Office'de yazılmış belgeleri açabilen, ve yazdığımız belgeleri Microsoft Office tarafından okunabilecek belgeler olarak kaydedebilen bu yazılım ise oldukça rahat bir kullanıma sahip.
  • Geany: Microsoft'taki Notepad++'in Linux versiyonu olarak gösterilen bir editör. Aslında editörde diyemeyiz. Çünkü hemen hemen bir ide'nin yaptığı şeylerin çoğunu yapabiliyor. 
  • Vlc Media Player: Medya oynatıcımız. Vlc media playeri duymadan yoktur. Ama yinede söyleyelim. Kendisi çok kaliteli bir video oynatıcısı. 
  • Gimp: Photoshop'un ücretsiz ve açık kaynak hali. Resimlerinizi düzeltmek için ücretsiz olarak daha iyisi yok.
  • Klasik Menü Belirteci: Bir nevi başlat çubuğu işlevi gören tüm yüklü programları bize tek tıkla gösteren kesin kurulu olması gereken bir yazılım.
  • Caffeine: Hani video izlerken ekran kapanır ya. Ha işte bu yazılım onu engelliyor. Güç ayarları ile uğraşmak istemeyenler için tek tuşla kapatıp açılan bir yazılım.
  • Unity Tweak Tool(Tweak Tool): Linux özgürlük diyoruz. Siz temanızı, simgelerinizi hatta mouse imlecinizi bile değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu program o işe yarıyor işte. 

     Bunun dışında arkadaşlar "software center" uygulamalarında yada yazılım depolarında bir sürü uygulama mevcuttur. Bu programlar önemli gördüğüm için listeledim. Bunun dışında lazım olan uygulamalar var. Onları da keşfedin. Linux özgürlüktür ve özgürlüğün keyfi keşfetmekten geçer. 

     Eğer windowsta kullandığınız ve Linux'ta aradığınız uygulama varsa Ubuntu'nun wiki sayfasındaki http://goo.gl/P06jgS bu linkten bulabilirsiniz. 

     İyi akşamlar :)
     

Yorumlar